Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
SIDEBY
SIDEBY.FI FAKTA FÖRENINGAR BO I SIDEBY I SIDEBY SEVÄRDHETER REKLAM
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
BO I SIDEBY
Företag
Tillbaka till Framtiden
Hälsovård
Bäverns framfart Sideby
NYHETER
Kyrkan och Klockstapeln
Yttergrunds fyr
Kilens Hembygdsgård
Fågeltornet
Övernattningar
Bottniskavikens Strandväg
Aktuellt 2015
Aktuellt 2014

Tillbaka till framtiden

Om någon, för sisådär 6-7 år sdan, hade ombetts beskriva Sidebys framtid hade svaret antagliget varit att det är en av många byar som dukar under för urbaniseringen.  Svaret hade nog varit välmotiverat och alla tecken tydde på att byn var på väg mot ett dystert öde; de unga flyttade, inga barn föddes, befolkningen åldrades och den allmänna servicen stod under ständiga indragningshot.  Det var bara en tidsfråga ...

 

Det började med att en ung familj bestämde sig för att flytta tillbaka till kvinnans hemby, med sig hade de ett barn och planer på flera fanns. Sedan var det en inbiten ungkarl som hittade sig en partner och började smida baby-planer. Ett par som var totalt obekanta med trakten fastnade för charmen med livet  i Sideby och bidrog i sinom tid med två barn. Så plötsligt rullade det på som ett jordskred. Den tidigare så dystra famtidsprognosen hade  gjort en helomvändning!

 

Idag har vi i byn 15 barn under skolåldern och många unga familjer med stark framtidstro för livet på landsbygden. Den yngsta är ännu inte ens ett halvår gammal och säkert finns det planer på att ytterligare utöka barnaskaran... Vi är flera som efter studier och arbete på annat håll kommit att uppskatta hembyn, med allt vad det innebär, och tagit beslutet att återvända. För barnen är Sideby en underbar plats att växa upp på; den är säker, naturen är oförstörd, trafiken är begränsad, medmänsklighet och omtanke får förekomma fritt och folk bryr sig om varandra. Både gamla och unga kan umgås obehindrat och de olika generationernas växelverkan är av stor betydelse för barnens uppväxt.

 

Hur kunde då den här byn överleva då så många andra gått det omnämnda dystra ödet till mötes? Det finns inte något enkelt svar på den frågan, för om det hade varit enkelt skulle utdöende byar inte ens förkomma. En sak är däremot säker: människorna och stämningen i byn är av central betydelse, den vitt omtalade ”bya-andan”. Sidebys invånare tar med glädje emot den som vill flytta hit och skapa sig en tillvaro här och hjälper mera än gärna till då det behövs. Vem vill inte bo på en sådan plats?!

 

 

För att sammanfatta tillvaron i Sideby för småbarnsfamiljer har vi utvecklat ett eget uttryck:

 

Vi växer, trivs och mår bra!

 

 

 

Ansvarig utgivare: Byaföreningen     Senast modifierad: 9.12.2014