Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
SIDEBY
SIDEBY.FI FAKTA FÖRENINGAR BO I SIDEBY I SIDEBY SEVÄRDHETER REKLAM
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
FÖRENINGAR
Sideby Byacenter
Byaföreningen
Brandklubben
Sideby fiskargille
Årsberättelse 2011
Årsberättelse 2012
Årsberättelse 2013
Karta
Flotte
Info
Årsberättelse 2021
NYHETER
Kyrkan och Klockstapeln
Yttergrunds fyr
Kilens Hembygdsgård
Fågeltornet
Övernattningar
Bottniskavikens Strandväg
Aktuellt 2015
Aktuellt 2014

Sideby fiskargille

Idag finns det NÄSTAN inga yrkesfiskare kvar i Sideby förutom Harry Utter, bara sportfiskare. Fiskargillet har ett nittio tal medlemmar, varav hälften är Sideby bor. Fiskargillet sköter om fiskplanteringen och nästan årligen panterar man ut sik och lax.


Sideby fiskargille har troligtvis grundats på tidigt nittonhundra tal, eller kanske redan på adertonhundra talet. Idag finns det två fiskargillen, Sideby södra fiskargille och Sideby fiskargille, som är medlemmar i Österbottens Fiskarförbund. Österbottens Fiskarförbund grundades redan 1930. Där var två medlemmar med från Sideby Fiskargille, John Gullberg och Hilding Nordgren, båda fiskare från Sideby. I början var det strömming som var den viktigaste fisken, men senare började man även med lax och sikfiske.

Inga yrkesfiskare finns kvar

Laxen fiskades först med såkallade laxklubbor men på senare år fiskades den med laxfällor. Det höll man på med ända in på 1980 talet.

Sedan dess har fisket minskat årligen och idag finns inte en enda yrkesfiskare kvar, bara sportfiskare. Men fiskargillet finns kvar och har ett nittiotal medlemmar varav hälften är Sidebybor.

Fiskargillet äger holmen Storbådan

Fiskargillet sköts av en styrelse som består av en ordförande och fyra medlemmar, samt två ersättare. Idag är det Bror Eriksson som är ordförande för gillet. Fiskargillet har haft många ordförande under åren, en som man minns är Albert Långvik som var ordförande i över 20 år. Sideby Fiskargille äger holmen Storbådan utanför Sideby. Holmen köptes för ett par år sedan. Fiskargillet sköter om utplantering av sik och laxyngel. detta sker nästan årligen. Avgiften som medlemmarna betalar in går till utplanteringen av fiskyngel.

Sideby Fiskargilles fiskekort kan köpas på KORSNÄS ANDELSBANK, Sideby kontor,
(må-on 9-15:30, to 9-17:30, fr 9-15:30).

 

Ansvarig utgivare: Byaföreningen     Senast modifierad: 15.2.2022