Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
SIDEBY
SIDEBY.FI FAKTA FÖRENINGAR BO I SIDEBY I SIDEBY SEVÄRDHETER REKLAM
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
SEVÄRDHETER
Kyrkan och Klockstapeln
Yttergrunds fyr
Kilens Hembygdsgård
Fågeltornet
Övernattningar
Bottniskavikens Strandväg
Aktuellt 2015
Aktuellt 2014

Bottniska vikens Strandväg


Nästan 900 km natur, kultur och närturism

Bottniska vikens Strandväg som leder från Vemo till Torneå fick den nationella statusen som turistväg år 2010 och är därmed den nyaste riksomfattande turistvägen.
Strandvägen har enat städerna vid flodmynningarna på västkusten sedan medeltiden. På senmedeltiden fungerade Strandvägen längs västkusten som färdrutt och postväg som fortsatte runt Bottniska viken ända till de södra delarna av Sverige.
Bottniska vikens Strandväg fungerar som en geografiskt förenande historisk väg från vilken t.ex. Norrskensvägen, Tjärvägen, den Blå vägen samt Skärgårdens Ringväg viker av. Den längs kusten löpande turistvägen utgör ett alternativ till snabba, raka riksvägar. Utmed Strandvägen och i dess närmaste omgivning finns det åtskilliga miljöer och resmål värda att stanna till vid.
Under din resa kan du uppleva ett genomsnitt av de finländska kuststädernas historia. Turistvägen för samman havsnärhet, natur, kultur, berättelser och evenemang. Planera, orientera och njut av din utflykt längs Finlands undersköna västkust. Utmed din resa kan du samla på erfarenheter och minnen av Bottniska vikens historia, lugnet i naturen och den flerskiktiga kulturen.

" källa: Rantatie Strandvägen  "

Ansvarig utgivare: Byaföreningen     Senast modifierad: 18.9.2012